Szkodliwość stosowania środków chwastobójczych. GLIFOSAT – kilka ważnych słów

Treść
Glifosat jest substancją chemiczną używaną w różnych środkach chwastobójczych. Powszechnie stosowany jest w rolnictwie oraz pielęgnacji i oczyszczania terenów zielonych, jest to bardzo toksyczny herbicyd* nieselektywny. Jego działanie jest tak silne, że potrafi zniszczyć większość roślin zielonych na polach, w ogrodach, na miejskich terenach zielonych, przy zbiornikach wodnych, torach kolejowych i wielu innych miejscach, w których jest stosowany. Przez co stwarza potencjalne zagrożenie dla rolników, jak i konsumentów.
Glifosat wykorzystywany jest także w uprawach GMO dzięki zastosowaniu w roślinach modyfikacji genetycznej uodparnia je na działanie herbicydu. Niszczy on niepożądane chwasty, a jednocześnie pozostawia bez uszczerbku uprawiane rośliny – tak twierdzi producent. Początkowe doniesienia o rzekomej biodegradowalności glifosatu w środowisku okazały się błędne. Stwierdzono, że zostaje on w glebie i z wodami podziemnym może docierać do ludzi.
Zachęcamy do zapoznania się z poniższą publikacją Instytutu Medycyny pracy im. prof. J.Nofera w Łodzi "Glifosat i jego preparaty-toksyczność, narażenie zawodowe i środowiskowe) - załącznik nr 1
Na podstawie badań stwierdzono, iż pestycyd pozostaje w opryskach roślin GMO i w konsekwencji zostaje spożywany przez ludzi i zwierzęta. Faktem jest, że glifosat wyjaławia glebę niszcząc jej mikro i makroflorę oraz pożyteczne owady. Podczas opadów oraz podlewania jest wypłukiwany z gleby i dostaje się do wód gruntowych, zbiorników wodnych, rzek, jezior, a także bezpośrednio do wody pitnej powodując jej zatrucie.
W roku 2015 Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) sklasyfikowała glifosat jako prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi. Kolejne badania naukowe wskazują, że ludzie mający styczność z glifosatem zarówno w kontakcie bezpośrednim podczas oprysków jak i przez żywność mają wyższe ryzyko zachorowania na chłoniaka nieziarniczego, raka tarczycy, wątroby, trzustki, nerek i pęcherza moczowego oraz chorób takich jak celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, nietolerancja laktozy, glutenu, stłuszczenie wątroby oraz niepłodność.
Czym właściwie są pestycydy i jak bardzo są szkodliwe?
Mianem tym określa się wszystkie środki chemiczne, które odstraszają lub zabijają zagrażające uprawą szkodniki i choroby. Mowa tu o gryzoniach, insektach, grzybach i chwastach. Do pestycydów zaliczamy także substancje przyspieszające wzrost i dojrzewanie owoców oraz zapobiegające psuciu się żywności podczas transportu. Środki, które są przeznaczone do pielęgnacji roślin zawierające pestycydy są dopuszczalne przez Ministerstwo Zdrowia jednak aby nie zagrażały zdrowiu i życiu człowieka, rolnicy powinni używać ich zgodnie z zaleceniami. Należy je odpowiednio rozcieńczać i stosować w odpowiednim okresie wegetacyjnym roślin, niestety nie zawsze mamy pewność czy używane są w odpowiedni sposób.
Dlatego podczas zakupów owoców i warzyw zastanówmy się nad swoim wyborem a przed zjedzeniem umyjmy je dokładnie.
Zachęcamy również do świadomego wyboru mniej agresywnych środków chwastobójczych np. na bazie kwasu pelargonowego w 100 % naturalnego albo stosowanie „emów” - pożytecznych mikroorganizmów.
Efektywne Mikroorganizmy zwane „emami” to zespół pożytecznych mikroorganizmów (bakterii, grzybów, promieniowców), które dają możliwość powrotu do korzystania z natury bez degradacji, pozwalają ograniczyć a nawet wyeliminować użycie chemicznych środków roślinnych.
*Herbicydy - rodzaj pestycydów służących do selektywnego lub nieselektywnego zwalczania chwastów w uprawach. Ich stosowanie może stanowić uzupełnienie mechanicznych zabiegów pielęgnacyjnych.