Wystąpienie pierwszego ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtyp H5N1 na terenie województwa małopolskiego
Treść
W związku z otrzymanym pismem Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nowym Sączu z dnia 24.02.2022 r., znak: PIW.CHZ.5101.09.2022, tut. Urząd informuje o wystąpieniu pierwszego ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków w województwie małopolskim, w powiecie krakowskim.
Grypa ptasia jest ostrą chorobą zakaźną występującą powszechnie u ptaków, wywołaną wirusem grypy. Występuje ona na całym świecie i wszystkie gatunki ptaków są podatne na zarażenie się wirusem. Na ptasią grypę chorują nie tylko ptaki. Odnotowano występowanie wirusa, także u łaskunów, tygrysów, świń, kotów, psów i ludzi.
Wobec powyższego Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nowym Sączu informuje o konieczności zachowania szczególnej ostrożności i odpowiednich środków bioasekuracji przy obsługiwaniu drobiu, minimalizujących ryzyko przeniesienia wirusa grypy na ptaki utrzymywane w gospodarstwach,
w tym w szczególności:
- Dzikie ptaki wędrowne są potencjalnym źródłem zarażenia,
- Należy zabezpieczyć przed ich dostępem obiekty na fermach, tak aby nie miały one kontaktu z utrzymywanym drobiem oraz paszą.
- Należy zachować szczególną ostrożność i wzmożony nadzór właścicielski na fermach, gospodarstwach utrzymujących ptaki, szczególnie na tych zlokalizowanych w sąsiedztwie bytowania dzikich ptaków wędrownych.
- Należy pamiętać o tym, że personel ferm może być wektorem zarażenia utrzymanych ptaków na fermie, w sytuacji niezależnego przestrzegania zasad bioasekuracji.
- Należy zachować szczególną uwagę na wykonanie zabiegów oczyszczania, mycia i dezynfekcji wraz z ich szczegółowym dokumentowaniem. Zabiegi dezynfekcji powinny objąć środki transportu zwierząt, pasz i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego przed ich wyjazdem na teren fermy.
- Należy niezwłocznie informować Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nowym Sączu o zaobserwowanych u drobiu niepokojących zmianach
i objawach mogących sugerować wystąpienie w stadzie choroby zakaźnej. - Stosowanie jako jednego ze stałych elementów bioasekuracyjnych mat dezynfekcyjnych przed wejściem do budynków, w którym utrzymywany jest drób.
- Nie karmić i nie poić drobiu na zewnątrz budynku.
ZALECENIA DLA DROBNOTOWAROWYCH HODOWCÓW DROBIU – CHÓW PRZYZAGRODOWYCH:
- karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;
- przetrzymywanie drobiu na ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem uniemożliwienia kontaktów z dzikim ptactwem;
- odizolowanie od innego drobiu, kaczek i gęsi;
- przechowanie paszy, w tym, w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem;
- unikanie pojenia ptaków i czyszczenia kurników wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek);
- zgłaszanie lekarzowi weterynarii, wójtowi, zaobserwowanego spadku nieśności lub nagłych, zwiększonych padnięć drobiu;
- po każdym kontakcie z drobiem lub ptakami dzikimi należy umyć ręce pod bieżącą wodą z mydłem;
- używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu;
- osoby utrzymujące drób w chowie przyzagrodowym, zaleca się aby nie były zatrudnione w przemysłowych fermach drobiu.
ZALECENIA DLA HODOWCÓW GOŁĘBI:
- karmienie i pojenie gołębi w sposób wykluczający dostęp ptaków dzikich;
- przechowywanie paszy w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem.
ZALECENIA DLA PRZEMYSŁOWYCH PRODUCENTÓW DROBIU:
- przetrzymywanie ptaków w odosobnieniu (obowiązkowo w okresie wiosennych oraz jesiennych wędrówek dzikich ptaków) lub na wolnej, ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem ograniczenia kontaktu z dzikim ptactwem;
- karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;
- zielonki stosowane w karmieniu drobiu wodnego (kaczki, gęsi), szczególnie w okresie wiosennych oraz jesiennych wędrówek dzikich ptaków, nie mogą pochodzić z terenów wysokiego ryzyka zanieczyszczenia ich wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków, z okolic zbiorników wodnych, bagien i innych miejsc stanowiących ostoję ptaków dzikich;
- szczelne przykrycie pojemników z karmą i wodą do picia lub przetrzymywanie ich wewnątrz budynków, a także unikanie pojenia ptaków
- i czyszczenia pomieszczeń wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek);
- ograniczenie przemieszczania się osób postronnych oraz zwierząt pomiędzy obiektami, w których przechowywana jest karma dla zwierząt
a obiektami, w których bytuje drób; - rozłożenie przed wejściami do budynków, gdzie utrzymywany jest drób mat nasączonych środkiem dezynfekcyjnym;
- wprowadzenie zakazu wjazdu pojazdów na terenie fermy, poza działaniami koniecznymi np. dowóz paszy, odbiór drobiu do rzeźni lub przez zakład utylizacyjny;
- obowiązkową dezynfekcję pojazdów wjeżdżających;
- rozłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdem i wejściem na teren gospodarstwa;
- używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu;
- wprowadzenie obowiązku przeprowadzenia dokładnego mycia i dezynfekcji rąk przed wejściem do obiektów, w których utrzymuje się drób;
- brak kontaktu pracowników ferm drobiu z innymi ptactwem np. kurami, gołębimi.
- zbiorników wodnych na terenie gospodarstwa (np. oczka wodne), a istniejące należy zabezpieczyć przed dostępem.
Załącznik: